Večeri na Griču već su više od četiri desetljeća zaštitni znak kulturnog života Zagreba u ljetnim mjesecima. Kada zagrebačke koncertne dvorane nakon završetka sezone zatvore svoja vrata, svi ljubitelji klasične glazbe odlaze na Gornji grad, gdje se u atriju Galerije Klovićevi dvori već tradicionalno održava jedan od najstarijih ljetnih glazbenih festivala – Večeri na Griču

Treći dan festivala, točnije, 13. srpnja u Klovićevim dvorima nastupa mladi gitarist Zlatko Josip Grgić, koji će vas svojim samostalnim koncertom naziva Glazbeno putovanje kroz Španjolsku i španjolske gradove, svojim načinom sviranja i emocijom na gitari odvesti u svijet povijesti španjolske glazbe.

Zlatko je od najranije dobi okružen najboljim svjetskim gitaristima, kao što su Leo Witoszynskyj i Tommy Emmanuel, a poučava ga njegov otac, profesor gitare. U svojim nastupima naglasak stavlja na emociju, autentičnost i izražajnost, nastavljajući tako tradiciju stare španjolske, katalonske gitarske škole koja preko profesora Lea Witoszynskyja i Luise Walker vodi izravno do velikoga gitarista Miguela Llobeta, učenika Francisca Tárrege. 

Tijekom školovanja u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu redovito je nastupao na svečanim koncertima škole. Početkom 2017. na međunarodnom natjecanju Dr. Jovan Jovičić u Novom Sadu osvojio je nagradu Distinction Award, a krajem iste godine, zahvaljujući suradnji s poznatim restauratorom Gabrieleom Lodijem, nastupio je u Muzeju violina u Cremoni povodom 200. godišnjice rođenja Antonija de Torresa, na otvorenju izložbe Torresovih gitara. 

Snimio je i skladbu Serenata española Joaquima Malatsa za dokumentarni film o Antoniu de Torresul koji priprema Španjolska televizija i u kojem sudjeluju najbolji gitaristi svijeta. 

U prosincu 2018. godine održao je uspješan koncert u Barceloni na čuvenoj Torresovoj gitari koju je sam Torres nazvao La Invencible (Nepobjediva), jedinoj gitari koja je uvrštena u nacionalna blaga Španjolske. Tom prilikom Španjolci su mu dodijelili nadimak Torresov šaptač (Torres’ Whisperer)

Na istoj gitari održao je koncert 2019. godine u kripti crkve sv. Petra u Beču i to je bilo prvi put da je gitara iznesena iz Španjolske. Cilj koncerta bio je povezati španjolsku i bečku gitarsku školu, koje su prvi povezali umjetnici Miguel Llobet i Luise Walker. Davne 1924. godine Miguel Llobet donosi iz Madrida u Beč Luise Walker gitaru koju je izradio Santos Hernández. Kasnije Luise Walker predaje tu gitaru svom učeniku Leu Witoszynskyju, koji ju potom daje Zlatkovu ocu, a otac Zlatku. Zlatko Josip Grgić danas svira na toj gitari te ona predstavlja materijalizaciju te povijesne tradicije i međusobnog utjecaja dviju gitarskih škola. Zlatko također svira i na gitari Antonija de Torresa iz 1890. godine. 

Ove godine, od 11. do 22. srpnja, Festival Večeri na Griču se održava u svom četrdeset i trećem izdanju tijekom kojeg će publika moći uživati u sedam vrhunskih glazbenih večeri. Kao i do sada, 43. Večeri predstavit će glazbena imena s područja klasične glazbe koja dominiraju koncertnim podijima diljem Hrvatske i svijeta.

Kvalitetan program i raznoliki glazbeni repertoar 43. Večeri na Griču još će jednom potvrditi kako ovaj festival drži poziciju na karti sličnih vodećih komornih festivala u Europi te će zagrebački Gornji grad učiniti živim mjestom umjetnosti i kulture koje svakako vrijedi posjetiti!  

Ulaznice za sve koncerte mogu se nabaviti putem online platforme ulaznice.hr ili na mjestu događanja sat vremena prije samog koncerta.