Nakon iznimno uspješnog događaja održanog u kolovozu, kada su posjetitelji iz svih dijelova Hrvatske imali priliku promatrati Suze svetog Lovre s najviše točke Zagreba, OIV toranj Sljeme ponovo će postati središte nezaboravnog astronomskog iskustva. Ovaj put, 22. rujna, u nedjelju s početkom u 20:00 sati, posjetitelje očekuje novo fascinantno predavanje te jedinstveno promatranje noćnog neba, koje će i ovaj put predvoditi renomirani hrvatski astronom i popularizator znanosti, Ante Radonić.

Ante Radonić, omiljeni stručnjak koji je tijekom svoje bogate karijere privukao tisuće zaljubljenika u svemir, vraća se s još jednim predavanjem koje obećava ostaviti sve prisutne bez daha. Njegova tema ovog puta je intrigantno pitanje: “Jesmo li sami?” – tema koja oduvijek pobuđuje znatiželju i nadahnjuje istraživače diljem svijeta. Na zadnjem događaju, Radonić je privukao ogroman broj posjetitelja, oduševivši ih svojim pristupačnim i inspirativnim načinom pričanja o tajnama svemira, a očekuje se da će i ovaj događaj biti jednako uspješan.

Program počinje zalaskom Sunca u 18:53 h, a posjetitelji će moći uživati u pogledu na izlazak Mjeseca u 20:59 h. Odmah nakon predavanja, ako vrijeme bude naklonjeno, bit će organizirano teleskopsko promatranje Mjeseca i Saturna u suradnji s Astronomskim društvom Beskraj, koje će trajati od 21:00 do 23:00 h. Ovo je savršena prilika da se kroz profesionalne teleskope izbliza vide neki od najfascinantnijih nebeskih objekata. OIV toranj, smješten u srcu Parka prirode Medvednica, nudi savršen prostor za promatranje zvjezdanog neba, a spoj prirode i znanosti čini ovo iskustvo još posebnijim.

Podsjetimo, OIV toranj Sljeme, koji se nalazi svega 50 metara od gornje stanice nove Žičare Sljeme, u vrlo kratkom roku postao je nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje prirode i spektakularnih pogleda. Svojim pozicioniranjem, ne samo da pruža panoramski pogled na grad Zagreb, već i omogućava idealne uvjete za astronomska promatranja daleko od svjetlosnog onečišćenja.

Nema sumnje da će i ovaj događaj privući brojne posjetitelje, a organizatori ističu kako su rezervacije nepotrebne te pozivaju sve zainteresirane da se pridruže ovoj jedinstvenoj večeri. Za one koji žele dodatno proširiti svoje znanje o svemiru ili jednostavno uživati u predivnim prizorima noćnog neba, ovo je prilika koju ne smiju propustiti.

Za sve dodatne informacije, organizatori stoje na raspolaganju putem društvenih mreža i službenih kontakata. Ne propustite priliku da i vi budete dio ovog izvanrednog događaja i uživate u čaroliji svemira s najviše točke Zagreba!